Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Jáhly

JáhlyJáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.

Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Jáhly mají zahřívací účinek na organismus. Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.

Jáhly lze upravovat na slano i sladko.

Jáhly mají nejen vysoký obsah minerálů, ale i vlákniny. Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Proto se doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem. Jáhly jsou bezlepkové a tudíž ideální pro bezlepkovou dietu; vhodné jsou také pro alergiky.

Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči.

Jáhly jsou velmi syté a výživné, proto pokrmy z nich jsou vhodné pro rekonvalescenty a těžce pracující osoby. Působí na zlepšení metabolismu, pomáhají při vyčerpání a pro velký obsah železa se doporučují pro nemocné chudokrevností. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu.

Důležitý je obsah minerálních látek, zvláště pak draslíku, hořčíku, železa, zinku, fosforu a mědi. Z vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B. V jáhlech se nachází dostatek bílkovin a také tuku.

Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, kaši zvanou jahelník, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky... Jáhly zvláště při delším skladování mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Pachuť odstraníme spařením jáhel vařící vodou. Kupujeme si vždy jenom čerstvé jáhly a dlouho je neskladujeme.

Jáhly

Při přípravě jídla jáhly nejdříve přebereme, propláchneme a pak na sítu je dvakrát, nebo ještě lépe třikrát, přelijeme vařící vodou. Když chceme, aby se nám rychleji uvařily, po spaření je ještě na několik hodin namočíme do studené vody a v téže vodě je pak vaříme. Při vaření nebo dušení dáváme 3 díly vody na 1 díl jáhel. Do vaření přidáváme trochu soli, i když se jáhly upravují na sladko. V tom případě je můžeme vařit také v mléku. Vaříme je doměkka, což představuje minimálně půl hodiny, ev. je ponecháváme ještě v teple pod pokličkou "dojít".

Pokud vaříme jáhly na sladký pokrm, můžeme je vařit také v mléku, ale cukr přidáme až po uvaření, aby se při vaření jáhly nepřipalovaly. Chceme-li mít slaný pokrm, vaříme je ve vodě, ale můžeme použít také vývar zeleninový, masový, nebo jen přidáme magi kostku.

Můžeme si také vyrobit jáhlovou mouku. Pak jáhly spaříme vařící vodou, jak výše uvedeno, a poté zrna necháme oschnout. Suchá zrna umeleme na mlýnku na kávu nebo na mák. Z takové mouky můžeme péct buchty, chleba, nebo ji jen při pečení moučných jídel přidáváme k běžné mouce.

Recept:

Jáhly se zeleninou

Ingredience: 200 g jáhel, voda, strouhaná syrová kořenová zelenina, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce oleje.

Postup připravy: Jáhly 3x spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka (cca 20 minut). Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou zeleninu, prolisovaný česnek a vše zamícháme.

Jáhly s jablky

Ingredience: 200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.

Postup připravy: Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.

Jáhly se zelím

Ingredience: hlávkové zelí, sůl, máslo, mléko, tuk, sádlo, bůček, vepřové škvarky.

Postup připravy: Hlávkové zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme a dáme na máslo podusit. Potom je mírně podlijeme a dusíme téměř doměkka. Jáhly uvaříme v osoleném mléce, smícháme se zelím a dáme do vymazaného pekáče do trouby zapéct. Jáhly se namastí sádlem nebo na kostičky nakrájeným rozpáleným uzeným bůčkem, ale i vepřovými škvarky.

Jáhelník sladký

Ingredience: Uvařené jáhly, cukr, vejce, tuk nebo máslo a ovoce.

Postup připravy: Jáhly uvařené ve vodě nebo v mléku (nebo obojí napolovic) necháme vychladnout. Utřeme žloutek s cukrem a tukem přidáme vychladlé jáhly a nakonec z bílků tuhý sníh. Do vymazaného pekáče dáváme vrstvu jáhlové hmoty a vrstvu ovoce (jablka s ořechy a rozinkami, švestky - mohou být i sušené, ale předem namočené, meruňky...) a dáme do trouby zapéct. Upečené poléváme máslem, cukrem se skořicí nebo ovocnou šťávou. Uvařené a oslazené jáhly můžeme konzumovat s ovocem (např. polité borůvkovým kompotem) i bez zapečení jako kaši. Nebo jáhlovou kaši na talíři jen polijeme máslem a sypeme cukrem (kakaem, perníkem, skořicí...)

Jáhelník slaný

Postup připravy: Jáhly uvařené ve vodě smícháme s rozškvařenou slaninou a osmahlou cibulkou, případně s kousky salámu nebo uzeného masa. Dáme do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Pokud nepoužijeme salám či maso, můžeme povrch zalít rozšlehaným vejcem a zapéct. Slaný jahelník můžeme dochutit také čerstvými bylinkami nebo vhodným kořením. Jídlo doplníme zeleninovým salátem.

Placičky z jáhel

Ingredience: Uvařené jáhly, osmažená krájená cibulka, trochu jemně nastrouhané mrkve, nasekané čerstvé bylinky, sůl, olej a namočené ovesné vločky.

Postup připravy: Všechny přísady, kromě ovesných vloček, smícháme tak, aby hmota byla pevná. Namočené ovesné vločky přidáváme jen v minimálním množství, aby se hmota dobře spojila. Mokrýma rukama tvarujeme placičky, které smažíme na oleji.

Jáhlové chrupky

Uvařené jáhly necháme vychladnout, vmícháme do nich vajíčko trochu cukru a másla. Pak rozválíme hmotu na prkénku na prst silnou. Vykrajujeme kolečka, která pak obalujeme v mouce, vajíčku a prosáté strouhance a usmažíme na oleji. Ještě teplé sypeme vanilkovým cukrem a můžeme podávat s džemem.

Jáhlové knedlíčky

Postup připravy: Jáhly uvaříme obvyklým způsobem. Uvařenou (může být až rozvařená) a vychladlou kaši trochu omastíme, přidáme vejce, případně maličko mouky tak, abychom vytvořili knedlíčky. Ty pak obalíme v hladké mouce a vaříme v osolené vodě (asi 6 minut), scedíme a podáváme upravené dle chuti.

Jáhlová bábovka

Ingredience: Na 30 dkg uvařených strouhaných brambor dáme mouku z 15 dkg mletých (předem spařených a usušených) jáhel, 5 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 dcl mléka, 5 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilku.

Postup připravy: Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme z jednoho bílku sníh. Těsto dáme do vymazané bábovkové formy a zvolna pečeme 45 až 60 minut.

Jáhly s rozinkami a arašídy

Ingredience: 250 ml zeleninového vývaru (z kostky), 250 g jáhel, 4 mrkve, 2 bělené řapikové celery, 50 g rozinek, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 100 g nesolených arašídů, sůl, pepř.

Postup připravy: Zeleninový vývar uvedeme do varu. Jáhly dáme do mísy a zalijeme vývarem. Necháme bobtnat asi 15 min. Poté je promícháme vidličkou. aby byly sypké. Mezitim oloupeme mrkev a nakrájíme ji šikmo na plátky. Celer očistíme, nať odřízneme, řapíky nakrájíme na sousta. Rozinky namočíme do trochy vody. V pánvi rozehřejeme olej a mrkev s celerem na něm osmahneme. Rozinky necháme okapat. Jáhly za stálého míchání opečeme na rozehřátém másle. Po 5 min. vmícháme zeleninu, rozinky a arašídy. Výrazně osolíme a opepříme. Na talířích ozdobíme celerovou natí.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.




Zpět

© 2011 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz